Budaj pri víťazstve nad Tampou "dvakrát" asistoval, kouč si z neho uťahoval

05.04.2012 Celý región

New York 5. apríla (TASR) - V dvojzápasovom programe zámorskej NHL v noci na štvrtok sa predstavil jediný slovenský hokejista. Brankár Peter Budaj prispel k víťazstvu Montrealu nad Tampou Bay 5:2 štrnástimi úspešnými zákrokmi, navyše si do štatistík pripísal aj asistenciu na otvárací gól stretnutia z hokejky Alexeja Jemelina.

Dvadsaťdeväťročný Budaj zaznamenal len štvrté víťazstvo z doterajších 15 duelov, v ktorých v tejto sezóne nastúpil. V súboji s "bleskami" čelil aj štyrom strelám najlepšieho kanoniera súťaže Stevena Stamkosa (58 gólov), pričom všetky dokázal zneškodniť. Svedomie si však musel spytovať v 8. minúte pri vyrovnávajúcom zásahu Vincenta Lecavaliera, ktorému pri snahe rozohrať puk nechtiac nahral priamo pred odkrytú bránku. Na jeho účet žartoval aj tréner Habs Mike Cunneyworth, ktorý sa po skončení pozápasovej tlačovky lúčil s novinármi slovami: "To je všetko? Nik sa nechce porozprávať o Budajových dvoch asistenciách?"

V druhom dueli prehralo St. Louis na vlastnom ľade s rivalom z Centrálnej divízie Detroitom 2:3 až po samostatných nájazdoch. V domácej bránke dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Brian Elliott. Červené krídla prehrávali s bluesmanmi už 0:2, keď hostí vrátil do hry dvoma gólmi Johan Franzen. Po bezgólovom predĺžení rozhodol v samostnatných nájazdoch o triumfe Detroitu jediný úspešný exekútor veterán Todd Bertuzzi, slovenský brankár Jaroslav Halák v drese Blues do zápasu nezasiahol. Detroit predĺžil sériu 100-bodových sezón už na 12, čo je absolútnym rekordom NHL. "Robíme tie správne veci, hráme zápasy správnym spôsobom. Táto šnúra 100 a viac bodov je ale aj výsledkom práce majiteľom a generálneho manažéra, ktorý vie poskladať dobré mužstvo. Preto je náš klub konkurencieschopný rok čo rok," povedal strelec víťazného gólu. Red Wings sú momentálne na štvrtom mieste Západnej konferencie o jeden bod pred Nashvillom, St. Louis stráca na lídra Východnej konferencie z Vancouveru dva body. Všetky tímy majú v základnej časti ešte pred sebou dve stretnutia.

výsledky:

ST. LOUIS - DETROIT 2:3 pp a sn (0:0, 0:0, 2:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 48. Perron, 51. McDonald - 54. Franzen, 57. Franzen, rozhodujúci nájazd: Bertuzzi. Brankári: Elliott - Howard. Strely na bránku: 29:28. Diváci: 18.755.

MONTREAL - TAMPA BAY 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 3. Jemelin (BUDAJ), 22. Cole, 25. Cole, 46. Pacioretty, 55. Pacioretty - 8. Lecavalier. Brankári: BUDAJ - Caron. Strely na bránku: 25:16. Diváci: 21.273.
 

Vyberte región